Δεξιότητες Ζωής

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΖΩΗΣ

Βασικός σκοπός των εργαστηρίων αυτών είναι η ψυχοσυναισθηματική  ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ και ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ των παιδιών μας. Αν θα τα χαρακτηρίζαμε με μία λέξη, η λέξη αυτή θα ήταν: ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ.

Μέσα από την ενσυνειδητότητα, δηλαδή την εστίαση στο παρόν, το κάθε παιδί μαθαίνει να ζει την κάθε στιγμή όσο πιο καλά μπορεί χωρίς να ανησυχεί για το παρελθόν ή να αγωνιά για το μέλλον (με όλα τα πλεονεκτήματα που κάτι τέτοιο μπορεί να έχει, στους ξέφρενους και πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς μας που όλοι -μικροί, μεγάλοι- έχουμε βάλει τους εαυτούς μας).

Για την επίτευξη του βασικού αυτού σκοπού, στα εργαστήρια Δεξιοτήτων Ζωής, μέσα από βιωματικές δράσεις και την εκμάθηση διαφόρων τεχνικών (π.χ. Ε.F.T = Emotional Freedom Technique) τα παιδιά αναγνωρίζουν και ονομάζουν συναισθήματα και τρόπους διαχείρισής τους, ενεργοποιούν νευροδιαβιβαστές, αυξάνουν τη συγκέντρωσή τους, αλληλοεπιδρούν, ανταλλάζουν απόψεις, βλέπουν τα πράγματα αλλιώς! Χτίζουν υγιείς σχέσεις, μαθαίνουν να ακούνε ενεργητικά, να σέβονται τη διαφορά, να στηρίζουν συναισθηματικά! Δουλεύουν με την αυταγάπη, τη θετική ανατροφοδότηση, την αυτοπεποίθησή τους, την ενσυναίσθηση… Γίνονται ολοένα και πιο ΔΥΝΑΤΑ, ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ, ΕΥΕΛΙΚΤΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ παιδιά!

Όλα τα πιο πάνω σε συνάρτηση και με τη δουλειά που γίνεται -κατά τη διάρκεια μελέτης των μαθημάτων τους- με τη ΜΕΤΑΓΝΩΣΗ (=μαθαίνω πώς να μαθαίνω) και τους «σταθμούς» ενεργοποίησης της ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ (θέματα για τα οποία θα σας ενημερώσουμε εκτενέστερα σε επόμενη επικοινωνία μας) δημιουργούν το ΟΛΙΣΤΙΚΟ πρόγραμμα παιδείας για το οποίο είμαστε περήφανοι στα: «Θαύματα Παιδιά σε ταξίδια Αληθινά» επειδή επιτυγχάνει την ΟΛΟΠΛΕΥΡΗ ανάπτυξη του κάθε παιδιού ξεχωριστά.    

ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΙΟΓΚΑ: Η εναλλακτική λύση για χαρούμενα παιδιά…
Ψυχοσυναισθηματική ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ και  μέσα από την παιδική γιόγκα!

Επειδή η αρχή ότι: Τα παιδιά ΞΕΡΟΥΝ… και τα παιδιά έρχονται έτοιμα και ανοικτά και εμείς, οι ενήλικες, τα κλείνουμε αποτελεί κομμάτι της φιλοσοφίας και του οράματός μας, εμπλουτίσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παιδείας μας και με την παιδική γιόγκα.

Στα πλαίσια της στοχοθεσίας μας για ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ η παιδική γιόγκα έρχεται να προσθέσει την χρηστική της αξία. Με την επικέντρωση στο παρόν, την επίγνωση του σώματος και τη συνειδητή διαχείριση των αναπνοών επιφέρει την ηρεμία του μυαλού, καταπολεμά το άγχος, ενισχύει την συγκέντρωση. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση -αφού δεν είναι ανταγωνιστική- αναπτύσσει την ευλυγισία και την ισορροπία και μαθαίνει στα παιδιά πώς να είναι πιο κοινωνικά, άνετα και χαλαρά (με τη χρήση της κατάλληλης αναπνοής, μαθαίνουν να ηρεμούν και να ελέγχουν τις εκρηκτικές αντιδράσεις τους). Απελευθερώνουν τον εαυτό τους να εκφραστεί δημιουργικά μέσα από παιχνίδια ρόλων κατά τη διάρκεια του μαθήματος, πράγμα που δεν συμβαίνει με άλλης μορφής σωματική δραστηριότητα.

Η παιδική γιόγκα αποτελεί ένα ολιστικό σύστημα άσκησης για το σώμα και τον νου, που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσουν τα παιδιά και να διαπιστώσουν τα ίδια αν τους εκφράζει και αν τους ταιριάζει…

ΓΙΑΤΙ Παιδική Γιόγκα;

Η ηρεμία και η χαλάρωση είναι κάτι που κάθε παιδί χρειάζεται, για να μην αντιδρά με έντονες φωνές, με νεύρα ή και κλείσιμο στον εαυτό του. Ο άνθρωπος όταν γεννιέται αναπνέει σωστά. Οι τρελοί ρυθμοί στους οποίους ζούμε και άθελά μας βάζουμε και τα παιδιά μας σε αυτούς, μας δημιουργούν εντάσεις στο σώμα και την ψυχή κι αυτό επηρεάζει άμεσα και την αναπνοή μας. Το πρώτο πράγμα που κάνει η γιόγκα είναι να ξαναμάθει στο παιδί να αναπνέει σωστά, ώστε να ξαναβρεί την εσωτερική του γαλήνη. Μαθαίνει να συντονίζει την αναπνοή με την κίνηση και να ηρεμεί το νευρικό σύστημα (αφού προάγει και την απελευθέρωση συγκεκριμένων ενδορφίνων). Διευρύνει την αναπνοή και τονώνει τους θωρακικούς μυς (βοηθάει τα παιδιά με άσθμα). Διεγείρει και τονώνει το νευρικό σύστημα βελτιώνοντας τη συγκέντρωση, με ειδικές ασκήσεις διαλογισμού (από την απλή συγκέντρωση, μετά την υπόδειξη του εκπαιδευτή, π.χ. στον χτύπο της καρδιάς του ή στα δάκτυλα των χεριών του, ή στη διήγηση μιας όμορφης ιστορίας, ή στο άκουσμα μιας όμορφης μελωδίας). Στρέφοντας την προσοχή του παιδιού στην αναπνοή του, το μαθαίνει να είναι παρόν στο εδώ και τώρα (ενσυνειδητότητα).

Η γιόγκα λοιπόν μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό το παιδί να ηρεμήσει, να συγκεντρωθεί και να  αποκτήσει αυτοπεποίθηση (μέσω της μη ανταγωνιστικής φύσης της που επιτρέπει στο κάθε παιδί να προχωράει με τον δικό του ρυθμό και να νιώθει όμορφα με την επίτευξη της κάθε πόζας, κυριαρχώντας στο σώμα του χωρίς να συγκρίνεται με κανέναν άλλο). Παύει να είναι τρωτό και αβέβαιο για τις ικανότητές του, αυτοπειθαρχείται και αντιμετωπίζει ευκολότερα τα προβλήματα που του παρουσιάζονται.        

Επιπρόσθετα, η παιδική γιόγκα ως η δυναμική τεχνική που είναι,  βοηθά το παιδί να κινεί το σώμα του με τέτοιο τρόπο ώστε γενικά να αισθάνεται όμορφα και να γίνεται πιο ευέλικτο. Γυμνάζει την σπονδυλική στήλη, που σε μικρές ηλικίες είναι πιο ευάλωτη σε παθήσεις όπως η σκολίωση, η λόρδωση και η κύφωση. Βελτιώνει τη σωματική δύναμη και ισορροπία και κάνει το παιδί πιο ανθεκτικό απέναντι σε πιθανούς τραυματισμούς (στραμπουλήγματα, σπασίματα, θλάσεις).

Εν κατακλείδι, η γιόγκα είναι μια μορφή πρακτικής άσκησης που βελτιώνει την υγεία και την ευεξία μέσω της επίγνωσης του σώματος, της δύναμης και της ευλυγισίας, σωματικής και πνευματικής.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ παιδικής γιόγκα από τη γιόγκα ενηλίκων

Το μάθημα της γιόγκα για παιδιά είναι τελείως διαφορετικό από αυτό των ενηλίκων. Στα παιδιά αρέσει να κινούνται και να ανακαλύπτουν τη σχέση του σώματός τους με το περιβάλλον που βρίσκονται, καθώς και να αναπτύσσουν συνεχώς νέες σωματικές δεξιότητες. Για αυτόν τον λόγο, η παιδική γιόγκα περιλαμβάνει παιχνίδι παράλληλα με συνειδητές σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις. Είναι διασκεδαστική και καθόλου ήσυχη. Μπορεί να υπάρξει διάλογος, γέλιο, νιαουρίσματα, γαβγίσματα κι οι φωνές πολλών άλλων ζώων και πτηνών.

Μέσα από φανταστικά ταξίδια, μουσική και παραμύθια τα παιδιά βιώνουν μια μοναδική ψυχοσωματική εμπειρία με απαραίτητη στο τέλος και την χαλάρωση. Ως πιο παιχνιδιάρικη και καθόλου περιοριστική, η παιδική γιόγκα προάγει την ενεργή συμμετοχή του κάθε παιδιού. Δίνει έμφαση στην ολότητα, τη συνεργασία και την ομαδικότητα. Συμπερασματικά, το κάθε παιδί διατηρεί ή ενισχύει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και την αυτοπεποίθησή του και νιώθει συναισθηματική ασφάλεια.

Τα παιδιά αλληλοεπιδρούν ενεργά και συνεργάζονται, σε αντίθεση με τη γιόγκα για ενήλικες που ενθαρρύνει κυρίως την ατομική εξάσκηση. Δεν χρειάζονται λεπτομερείς οδηγίες για την κάθε «άσανα» (στάση) και τα οφέλη της, όπως στη γιόγκα ενηλίκων ή/και στη θεραπευτική γιόγκα. Τα παιδιά πειραματίζονται, συνδυάζοντας άσκηση και διασκέδαση επειδή είναι στη φύση τους να ανακαλύπτουν νέους τρόπους σωματικής έκφρασης.

Ως αυστηροί κριτές που είναι τα παιδιά, θα συνεχίσουν να συμμετέχουν μόνο αν περάσουν καλά κατά τη διάρκεια του μαθήματος, αν δεν βαρεθούν και αν συνεχίσουν να νιώθουν όμορφα και μετά την πρακτική τους εξάσκηση.

ΨΥΧΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ λοιπόν και μέσα από την ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΙΟΓΚΑ!

Ως συμπλήρωμα των σπουδαίων γνώσεων και βιωμάτων που φροντίζουμε να παίρνουν τα παιδιά μας κατά τη διάρκεια των ΒΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΖΩΗΣ.

Μοιραστείτε το: